Consilierii lui Nicușor Dan. Președintele Nicușor Dan a decis să păstreze în echipa de la Cotroceni cinci consilieri prezidențiali și trei consilieri de stat ale căror mandate urmau să expire pe 30 iunie.
După victorie în alegerile prezidențiale, consilierii de la Cotroceni și-au prezentat demisiile, permițând noului președinte să formeze echipa dorită.
Cine sunt consilierii lui Nicușor Dan?
Cristian Diaconescu, fost ministru al afacerilor externe și al justiției în diverse guverne, va continua în Administrația Prezidențială din 30 iunie, ocupând funcția de consilier prezidențial pentru apărare și securitate națională.
De asemenea, rămân la Cotroceni consilierii prezidențiali Luminița-Teodora Odobescu, fostă șefă a diplomației române, Delia Dinu de la Departamentul Protocol, Mariana Costea, Simona-Livia Maftei, dar și consilierii de stat Lenuța Cobuz, Gabriel-Cristian Pișcociu și Cătălina Galer.
Cei opt au fost eliberați din funcție de președintele interimar Ilie Bolojan pe 26 mai, aplicându-se decizia de la 30 iunie pentru a facilita tranziția.
În prezent, din Administrația Prezidențială mai fac parte Mihai Şomordolea (consilier de stat – Departamentul Securității Naționale – Secretariat CSAT) și Florin-Lazar Vlădică (consilier de stat – Departamentul Securității Naționale – Directorul Oficiului Informații Integrate).
Consilierii numiți de Nicușor Dan prin decrete publicate marți în Monitorul Oficial:
Cristian Diaconescu – consilier prezidențial pentru apărare și securitate națională
Mariana Costea – consilier prezidențial
Delia Dinu – consilier prezidențial
Luminița-Teodora Odobescu – consilier prezidențial
Simona-Livia Maftei – consilier prezidențial
Lenuța Cobuz – consilier de stat
Gabriel-Cristian Pișcociu – consilier de stat
Cătălina Galer – consilier de stat
Delia Dinu și Gabriel Pișcociu, cei mai longevivi consilieri de la Cotroceni.
Prin decretele semnate marți de Nicușor Dan, acesta păstrează în echipa de la Cotroceni consilieri care au activat în Administrația Prezidențială încă din primul mandat al lui Traian Băsescu, dar și unii numiți de președintele Klaus Iohannis și președintele interimar Ilie Bolojan:
Cristian Diaconescu – a fost numit în februarie 2025 de președintele interimar ca consilier prezidențial (Departamentul Securității Naționale) și coordonator al Cancelariei Președintelui României.
Mariana Costea – a început să lucreze la Administrația Prezidențială în octombrie 2021, având diverse roluri, iar în aprilie 2025 a fost numită consilier prezidențial cu atribuții de conducere pentru Secretariatul General al Administrației Prezidențiale. Totodată, a fost desemnată de președintele interimar în calitate de ordonator principal de credite, conform G4media.ro.
Citește și: Sorin Grindeanu afirmă că partidele vor avea bugete reduse. Ce s-a decis în legătură cu pensiile speciale: „Coaliția este hotărâtă să meargă înainte’
Delia Dinu – a activat în SPP între 2000-2012 și a fost consilier în Compartimentul Protocol al Administrației Prezidențiale din 2005. A coordonat Compartimentul Protocol între 2008-2012 și a devenit consilier prezidențial pe 1 iulie 2016.
Luminița Teodora Odobescu – a fost numită Consilier Prezidențial (Departamentul Afaceri Europene) al Președintelui interimar, începând cu 13 februarie 2025.
Simona-Livia Maftei – din 2015, a fost consilier, apoi director, și a fost numită consilier prezidențial pe 15 mai 2023.
Lenuța Cobuz – din 8 ianuarie 2015, a ocupat funcții în mai multe departamente și a fost numită consilier de stat pe 19 martie 2024.
Gabriel-Cristian Pișcociu – a fost numit consilier de stat (Oficiul pentru Relații cu Cetățenii) pe 15 martie 2005.
Cătălina Galer – a activat în Administrația Prezidențială din martie 2015, fiind numită Consilier de Stat pe 1 august 2021.