Nicușor Dan despre înghețarea pensiilor și salariilor: „Să ne ținem de angajamentele asumate”

- Advertisement -

Președintele Nicușor Dan a discutat miercuri, 25 iunie, despre suspendarea pensiilor și salariilor, în contextul crizei economice din România.

Nicușor Dan a abordat subiectul suspendării pensiilor și salariilor, una dintre măsurile angajate de noul Guvern, afirmând că e momentul „să respectăm angajamentele pe care le-am luat”. Președintele a făcut aceste observații în cadru planului de guvernare prezentat și votat de Ilie Bolojan în Parlament.

Ce declarații a făcut președintele privind suspendarea pensiilor și salariilor
Participând la summit-ul NATO de la Haga, președintele Nicușor Dan a discutat despre măsurile de austeritate propuse de Ilie Bolojan și adoptate de Parlamentul României în ziua învestirii noului Executiv.

Întrebat dacă va solicita noului Guvern să evite suspendarea pensiilor și salariilor în anul 2026 sau dacă va continua conform planului de guvernare, Nicușor Dan a afirmat că este o decizie asumată.

- Advertisement -

„Este un Guvern care a fost aprobat de Parlament, cu acest program de guvernare. Deci și-a asumat măsura la care vă referiți. A luat această decizie. Așadar, trebuie să ne menținem angajamentele luate”, a subliniat președintele țării.

Acum o lună, Nicușor Dan a discutat cu fostul ministru de Finanțe Tanczos Barna despre bugetul național. Întrebat ulterior dacă se va pune problema tăierii pensiilor, el a afirmat că „Aceasta nu a fost niciodată în discuție” și că nu se va recurge la tăieri ale veniturilor pensionarilor din România.

Ce se va întâmpla cu banii pensionarilor

Conform planului de guvernare stabilit de Ilie Bolojan, pensiile care depășesc 4.000 de lei vor fi impozitate cu 10% pe suma ce depășește acest prag. Astfel, pentru o pensie de 4.500 de lei, impozitul de 10% va fi aplicat doar pe cei 500 de lei în plus. Acest procent va fi alocat bugetului pentru asigurări sociale de sănătate (CASS).

- Advertisement -

Cât despre creșterea pe care pensionarii așteaptă, denumită mică recalculare, aceasta ar urma să înceapă în perioada următoare. Este vorba de o majorare a pensiilor cu aproximativ 5% pentru indemnizațiile care nu includ venituri nepermanente, precum al 13-lea salariu sau bonusuri ori sporuri.

De asemenea, la 1 ianuarie 2025, toate pensiile ar fi trebuit să fie indexate în funcție de rata inflației, dar acest lucru nu s-a întâmplat. Nu este clar ce se va decide de la 1 ianuarie 2026, având în vedere că actualul ministru al Muncii, Florin Manole, a declarat că decizia indexării se va lua în Guvern, dar doar dacă vor exista suficiente fonduri disponibile.