Furtuna „mută”: Fenomen rar și straniu care a avut loc în România

- Advertisement -

Cerul a fost iluminat de fulgere, fără a se auzi sunetul tunetului. Specialiștii oferă o explicație simplă: tunetul era prea departe pentru a fi perceput.

Furtuna „mută”, un fenomen meteorologic rar observat în Dragodana și Doicești. Zeci de minute cerul a fost umplut de fulgere, dar fără sunetul tunetului. Oricine știe că tunetul este reperat unui fulger, iar aceste două fenomene sunt de obicei inseparabile.

Însă, atunci când fulgerul apare la o distanță foarte mare de pământ, sunetul caracteristic nu mai este auzit, ceea ce poate fi destul de înfricoșător. Se aseamănă cu situația când vedem un avion pe cer, dar nu îl auzim.

În următoarele zile se așteaptă ploi abundente, cu multiple alerte ANM. Județele afectate vor experimenta ploi echivalente cu cele dintr-un an într-o singură oră, furtuni puternice, vijelii și grindină, inclusiv Ro-Alert.

- Advertisement -

Hărțile meteo consultate în momentul realizării imaginilor arată că fulgerele vizibile proveneau din furtuni aflate la distanță considerabilă în județele Argeș și Prahova. Astfel, spectacolul fulgerelor, desfășurându-se la o distanță ce le-a făcut vizibile de la zeci de kilometri, era prea departe pentru a auzi și tunetele.

ANM a emis o informare meteorologică valabilă între 24 mai, ora 10, și 26 mai, ora 20, semnalând ploi abundente și scăderi de temperatură în mai multe regiuni.

Furtuna „mută” va fi urmată de furtuni zgomotoase pe parcursul întregii săptămâni.

”În perioada menționată, sudul, centrul și estul țării vor experimenta averse care vor acumula local 20…30 l/mp și, în zone restrânse, 50…70 l/mp. Vremea se va răci considerabil, astfel că duminică temperaturile maxime vor fi, în general, între 12 și 20 de grade”, informează meteorologii.

- Advertisement -

Ploile vor continua pe întreaga durată a săptămânii. O avertizare meteorologică cod galben va fi în vigoare între 24 mai, ora 12, și 25 mai, ora 12.

”În majoritatea regiunilor Munteniei, Moldovei, Dobrogea, precum și în Carpații de Curbură și estul Carpaților Meridionali, se vor inscripționa perioade cu instabilitate atmosferică accentuată prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii (rafale de 40…60 km/h) și posibil grindină. Cantitățile de apă vor atinge valori de 15…25 l/mp și, particular, prin acumulare, 30…40 l/mp.

Patru județe se află sub o avertizare cod portocaliu pentru ploi și vijelii între 24 mai, ora 15, și 25 mai, ora 10.

”În județele Vrancea, Galați, Vaslui și Bacău se vor înregistra averse torențiale, descărcări electrice frecvente, intensificări ale vântului, vijelii (rafale de 50…70 km/h) și, pe alocuri, grindină. În scurte intervale de timp (1-3 ore) sau prin acumulare, cantitățile de apă vor fi de 30…40 l/mp și izolat pot depăși 50 l/mp”, anunță ANM.

- Advertisement -

Absolvent al FJSC în 2014, am scris pentru diverse publicații consacrate din România.