Cristian Tudor Popescu (CTP) exclamă împotriva lui Nicușor Dan, afirmând că nu intenționează să-l voteze la alegerile prezidențiale din mai 2025.
Alegerea sa se bazează pe o analiză a profilului psihologic al candidaților, considerând că primarul Capitalei este „întunecos și rece”.
Gazetarul Cristian Tudor Popescu (CTP) subliniază că refuză să-l sprijine pe Nicușor Dan, cum s-ar fi așteptat mulți, pentru că îl consideră nepregătit să-l concureze pe George Simion în finala prezidențială.
CTP afirmă că Nicușor Dan este „întunecos și rece” și dezvăluie că decizia sa finală pentru cine îl va înfrunta pe George Simion în turul doi este între Crin Antonescu și Nicușor Dan. Publicistul își va îndrepta votul spre Crin Antonescu, subliniind că în primarul Capitalei există „un ceva întunecos și rece”.
„Alegerile din 4 Mai și 18 Mai vor avea loc ca prevăzut. Eu am decis deja pe cine voi vota în primul tur. Aleg între Nicușor Dan și Crin Antonescu. Consider că cel cu cele mai mari șanse de a-l înfrunta pe candidatul românilor MîRGA este Crin Antonescu.
Antonescu, cu toate calitățile și defectele sale, se prezintă autentic și complet, în timp ce în Nicușor Dan simt o adâncă întunecare, pe care încearcă mereu să o ascundă. În plus, înainte de a se lupta cu adversarul anti-UE, anti-România și anti-Republica Moldova, care vrea să elimine toate ajutoarele, primarul Capitalei trebuie să facă față provocărilor de la Lasconi și o parte din USR.
Votez Crin Antonescu”, declară CTP.
Cristian Tudor Popescu oferă și o opinie despre delegația americană sosită în România
CTP susține că delegația nu are intenția de a pune în discuție validitatea alegerilor, ci se află în vizită periodică. De asemenea, scriitorul menționează că nu există o poziție oficială a SUA referitoare la alegerile din România, ci doar „vorbe aruncate”.
Gazetarul adaugă și o observație provocatoare. Potrivit lui, pentru ca alegerile să fie recunoscute, ele trebuie mai întâi să se desfășoare.
„Cetățenii mă întreabă: e adevărat că vin americanii să nu recunoască alegerile?
Încerc să răspund cât mai calm și aplicat la această întrebare înșelătoare. Delegația Congresului american nu vine în România excepțional, ci este o vizită, așa cum spun americanii, „on a regular basis”. Nu sunt doar susținători ai lui Trump, deoarece sunt 4 democrați și 4 republicani în delegație.
În legătură cu anularea alegerilor prezidențiale de anul trecut, SUA nu a exprimat nicio poziție oficială – au fost doar zvonuri provenite de la Vance și Musk, folosite pentru a ataca UE, având ca suport România. De atunci au trecut 4 luni, așa că nicio reacție oficială din partea Washingtonului nu mai este posibilă.
Americanii pot discuta despre faptele și circumstanțele evenimentelor cu oficialii români, dacă au timp și dorință, într-un cadru informal, fără urmări politice oficiale. Asta presupunând că nu evită subiectul democrației, în contextul unui președinte care instigă la răsturnarea rezultatului alegerilor prin forță, un condamnat penal care acum caută să manipuleze Constituția SUA pentru un al treilea mandat.
Ca Statele Unite să respingă alegerile din mai din România ar fi o absurditate totală. Fiecare alegeri trebuie mai întâi să aibă loc pentru a fi recunoscute sau nu! Ar fi de neconceput ca ACUM Casa Albă să anuleze aceste alegeri?! O asemenea decizie ar trebui să se bazeze pe raportul observatorilor americani de la sfârșitul votării. Desigur, delegații SUA pot oferi un schimb de experiență util cu autoritățile române pentru a se asigura că atât campania electorală, cât și alegerile sunt libere și corecte.”, subliniază CTP.
În concluzie, după alegeri nu se va întâmpla nimic semnificativ, ci, cel mult, vor fi discuții privind vizele și tarifele, în funcție de negocierile ce vor avea loc.
„În ceea ce privește vizele și tarifele, echipa de la Washington poate, cel mult, să examineze ce ar putea oferi România în schimb pentru a capta interesul marelui business-man de la Casa Albă.
Așadar, în urma acestei întâlniri, nu se va întâmpla nimic semnificativ. Însă impresia pe care președintele, premierul și Parlamentul României o vor lăsa oaspeților nu este de neglijat”, mai completează CTP.
Absolvent al FJSC în anul 2014, am colaborat cu mai multe publicații de renume din România.