Sâmbătă, în cadrul unui eveniment desfășurat la Piatra Neamţ, Marcel Ciolacu a afirmat că nu își dorește ca Nicuşor Dan să devină președintele României, adăugând că “nu vrea să poarte fustă”. Candidatul independent, în replică, a menționat că Marcel Ciolacu va fi liber să se îmbrace cum dorește, dar nu va mai ocupa funcția de premier al României.
Asociaţia Accept, care luptă pentru drepturile persoanelor LGBTQIA+, a reacționat la afirmația lui Marcel Ciolacu, care a spus că speră să nu fie nevoit să poarte fustă în cazul în care Nicuşor Dan ajunge la Cotroceni. Această declarație a generat un schimb de replici cu Nicuşor Dan, asociația observând că, atunci când o “fustă” devine o amenințare națională, discutăm mai degrabă despre misoginie și fragilitatea masculinității, nu despre politică. “A fi bărbat nu înseamnă să-ți fie frică de fuste sau de femeile care poartă pantaloni. De asemenea, ocuparea funcției de premier sau altă funcție în stat nu trebuie să implice mascarea prejudecăților prin umor politic neinspirat”, subliniază asociația.
Asociaţia Accept: Când o “fustă” devine amenințare națională, nu mai discutăm despre politică
”Când o “fustă” devine amenințare națională, nu mai discutăm despre politică, ci despre misoginie și masculinitate fragilă. Declarația premierului Marcel Ciolacu, care se teme că ar putea fi obligat să poarte fustă, este mai mult decât o glumă neinspirată; este un simptom al unei probleme profunde: masculinitatea fragilă, care se simte amenințată de orice simbol feminin, de orice formă de vulnerabilitate, de orice abatare de la ‘normă’.”
Aceeași fragilitate masculină se reflectă în declarațiile anterioare ale domnului Ciolacu, când a spus că are prieteni gay și că nu are “nicio reținere” față de ei, dar că România “nu este pregătită” pentru recunoașterea legală a cuplurilor de același sex și că acest lucru nu constituie o prioritate pentru el. Acum, el face un nou pas: de la “am prieteni gay, dar nu le dau drepturi” la “mi-e frică să nu ajung să port fustă”. Acesta nu este un progres; este un regres”, afirmă reprezentanții Accept pe Facebook.
Ei subliniază că fragilitatea masculină nu se rezumă doar la “teama” de a purta fustă, ci reprezintă o formă de putere nesigură ce se manifestă prin misoginie – dezgust față de tot ceea ce este perceput ca feminin.
Absolvent al FJSC în anul 2014, am colaborat cu mai multe publicații de prestigiu din România.