Pe 20 aprilie, creștinii ortodocși și catolici vor celebra Paștele, marcând Învierea lui Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, după răstignirea Sa din Vinerea Mare. Piețele și oboarele din întreaga țară, precum și marile magazine, au început deja vânzarea cărnii de miel. Libertatea a vizitat Piața Obor din București, unde numeroși comercianți ofereau carne de miel spre vânzare.
Cât costă carnea de miel în Piața Obor
Sâmbătă dimineață, agitația este mare în Piața Obor din București. Deși afară este frig și termometrele arată doar câteva grade, gospodinele sunt la tradiționalele cumpărături de weekend.
Nici vântul puternic nu le-a reținut acasă. „Nu mă apuc încă de miel, că mai avem timp. Astăzi iau doar zarzavat, că sunt în post. Ia niște lobodă pentru o ciorbică și ceva dragavei. Merge cu puțin orez”, ne spune o doamnă.
Cu toate acestea, s-a uitat și printre lăzile frigorifice pline cu carne de miel. „Domnule, la 35 de lei kilogramul, o să iau și eu o pulpă. O băgăm la cuptor cu niște cartofi și-am terminat. Nu mai fac și ciorbă, că mergem la soră-mea în Pantelimon”, continuă ea.
Un miel întreg poate costa și 600 de lei
„Miel Dobrogea, fraged și gustos, proaspăt” – acesta este mesajul cu care își întâmpină clienții o vânzătoare. Jumătățile de miel se vând cu 35 de lei kilogramul, însă în anumite zone poate fi găsită pulpă de miel și la 26 de lei kilogramul.
În Piața Obor, pulpele de spate se vând cu 40 de lei kilogramul, cotletul de miel este mai scump, ajungând la 45 de lei, iar ceafa de miel pentru friptură se vinde la 40 de lei kilogramul.
Aici se găsesc miei proaspăt sacrificați. Un miel întreg, care poate cântări între 12 și 15 kilograme, se vinde cu 40 de lei kilogramul. Astfel, prețul unui miel întreg poate ajunge și la 600 de lei.
„Oricine își poate permite o pulpiță de miel pentru masa de Paște”
Florin Tomescu
.