Sâmbăta lui Lazăr reprezintă o sărbătoare a creștinismului ortodox, celebrată în sâmbăta dinaintea Floriilor, fiind un semn al începutului Săptămânii Patimilor.
Anul acesta, Floriile se sărbătoresc pe 13 aprilie, iar sâmbăta lui Lazăr va fi pe 12 aprilie. Învierea lui Lazăr este una dintre minunile lui Iisus, menționată exclusiv în Evanghelia după Ioan, unde Fiul lui Dumnezeu îl readuce la viață pe Lazăr din Betania, la patru zile după ce acesta a fost înmormântat.
Sâmbăta lui Lazăr este cunoscută și sub denumirea de Moșii de Florii sau Sâmbăta Morților.
Conform legendei, Lazăr a plecat sâmbătă dimineața, cu o zi înainte de Florii, cu oile și caprele, lăsând-o pe mama sa acasă să-i prepare plăcinte. Cum nu mai avea hrană pentru animale, s-a urcat în copaci pentru a culege muguri, însă s-a grăbit, gândindu-se la deliciile de acasă și a căzut, murind pe loc și devenind parte din vegetație.
Sâmbăta lui Lazăr. Tradiții și obiceiuri
În această zi, în satele românești, femeile se abțin de la tors, temându-se că sufletele morților care așteaptă la poarta Raiului ar putea reveni pe pământ. De asemenea, se respectă tradiția Lăzărelului, care evocă un zeu străvechi al vegetației ce murise și renaștea primăvara.
În sâmbăta anterioară Floriilor, se obișnuiesc Cântecele de Paști, în care se descrie moartea și învierea lui Lazăr, anunțând astfel învierea Mântuitorului Iisus Hristos.
În plus, în Sâmbăta Floriilor, copiii colindă cu crenguțe de salcie sfințite la biserică de către preotul local, mergând din ușă în ușă, cântând și oferind urări de bine și sănătate. Vocile clare ale copiilor spun povești despre Iisus, rememorând momentul în care El a fost primit cu cinste și ramuri de măslin la intrarea în Ierusalim, conform traditii-superstitii.ro.
În Dobrogea, în comuna Izvoarele din județul Tulcea, există una dintre cele mai frumoase tradiții. În dimineața sâmbetei dinaintea Floriilor, un grup de fete, îmbrăcate în costume tradiționale, colindă din casă în casă, povestind despre moartea lui Lazăr.