7 tipuri de relații mamă-fiică și modul în care fiecare dintre ele influențează viața fiicei

- Advertisement -

Nu ne putem alege familia in care ne nastem, insa trebuie sa ne iubim parintii si sa ii respectam toata viata. Familia ne oferă fundamentul viitorului nostru și ne modelează personalitățile. Fiecare parinte este diferit si are o relatie diferita cu urmasii sai. Daca unii parinti au o relatie buna cu cei mici si formeaza o echipa buna unii adulti par sa nu se inteleaga deloc cu, copii.

In acest articol va prezentam mai multe tipuri de relații mamă-fiică și modul în care fiecare dintre ele influențează viața fiicei.

Surorile

- Advertisement -

În acest caz, mama și fiica sunt egale absolute, comportându-se mai mult ca surorile. O inversare a rolurilor poate avea loc și atunci când fiica preia rolul de susținere și devine „mama” mamei sale, fiind responsabilă, îngrijitoare și oferind alte comportamente parentale.

Cum o afectează pe fiică: Fetele crescute de aceste mame sunt adesea mai responsabile și devin lideri. Ele apreciază granițele dintre oameni, dar, în același timp, s-ar putea simți neglijate emoțional și pot avea o frică de respingere.

Cei mai buni prieteni

- Advertisement -

Această relație este construită pe încredere, iar mama este prima persoană la care o fată merge cu gândurile și problemele ei. Această mamă este foarte implicată în viața fiicei sale și o susține, știind mereu ce să spună și fiind mereu acolo pentru ea.

Cum o afectează pe fiică: Fetele care au fost crescute asa nu se feresc de provocari si sunt gata sa isi asume anumite riscuri stiind ca mereu cineva este acolo pentru ea.

Străini

- Advertisement -

În acest caz, mama și fiica nu se implică reciproc în viața lor și nu împărtășesc niciun fel de probleme sau gânduri, cel puțin cele cu adevărat importante, cu excepția cazului în care este necesar, și aproape că nu se cunosc reciproc.

Cum afectează fiica: Copiii care au relații detașate cu părinții au mai multe riscuri de depresie, anxietate și au mai multe șanse să aibă o stimă de sine scăzută. În plus, poate duce și la o relație frustrantă cu partenerul lor de viață. În același timp, fata crește si este foarte responsabilă și independentă, întrucât își putea rezolva întotdeauna problemele singura.

Devalorizare

Acest caz este similar cu cel precedent, dar este un caz unilateral și implică un narcisist. Fiecare este concentrata doar pe ea însăși și îi pasă mai mult de imaginea ei și de ceea ce gândesc oamenii, mai degrabă decât de relația reală. Încearcă să arate perfect din exterior, dar își devalorizează mama / fiica în realitate.

Cum afectează fiica: În cazurile în care mama este narcisistă: în loc să se simtă iubită, fiica rămâne nevoiașă emoțional și are nevoie de o asigurare constantă a sentimentelor celorlalți. Ce este bine, este că este un sprijin deosebit pentru ceilalți și este foarte loiala și perspicace cu oamenii. Dacă fiica este narcisistă și mama nu încearcă să-și schimbe atitudinea, fata ar putea crește fiind egoistă.

Renunțarea

Acest lucru se întâmplă atunci când ignoră sau resping realizările fiicei sale, indiferent ce a făcut. Este un caz în care mama este greu de impresionat și în care nu spune niciodată că este mândră de fiica ei.

Cum o afectează pe fiică: crescute de aceste mame, fetele cresc experimentând o îndoială profundă de sine și se simt nevrednice de atenție sau de orice fel de sentimente. În același timp, își doresc cu disperare dragoste și recunoaștere.

Foarte implicată

Această mamă este foarte implicată în viața fiicei sale și vrea să facă parte din ea, refuzând să accepte ca sunt lucruri pe care ea nu le mai poate face. Trăiește prin realizările fiicei sale.

Cum o afectează pe fiică: cu acest tip de mamă, o fată își poate pierde simțul de sine și ar putea deveni dependentă de oameni, având întotdeauna nevoie de cineva de partea ei și nu poate lua propriile decizii.

autoritara

Acesta este un caz care implică o mamă supra-controlantă care își controleaza fiica în mod constant, fiind sigură că va eșua fără îndrumarea ei. Nu-i oferă niciodată fiicei sale sansa de a alege și nici nu își valorizează cuvintele sau opiniile. Ea este foarte solicitantă în același timp, spunând că o face pentru binele propriei fiice.

Cum o afectează pe fiică: Fetele cu aceste mame sunt hipercritice cu ele însusi, au o stimă de sine scăzută și au tendința de a devaloriza propriile păreri, ceea ce poate duce la depresie.