Laserul de la Măgurele este, oficial, cel mai puternic din lume

- Advertisement -

Tratarea tumorilor, construirea de navete spațiale care să ajungă pe alte planete sau curăţarea spaţiului de deşeuri radioactive sunt cu un pas mai aproape de realitate. Laserul de la Măgurele a atins cea mai mare putere din lume, de 10,9 PetaWatts, la 7 martie, ceea ce reprezintă o premieră mondială, se arată într-un comunicat al Guvernului României.

Practic, lasarul a depășit puterea stabilită drept țintă inițial, atingând nu 10, ci 10,9 PetaWatts, în teste.

Proiectul Sistemul laser de mare putere (HPLS) din cadrul Centrului Extrem Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP), de la Măgurele, a înregistrat o performanță care ”depășește granițele României”, a precizat pentru Edupedu.ro directorul echipei franceze de Lasere de la ELI-NP, François Lureau.

- Advertisement -

Componenta românească a Proiectului ELI este axată pe domeniul fizicii nucleare (ELI-NP) și se construiește la Măgurele, în cadrul Institutului pentru Fizică și Inginerie Nucleară – Horia Hulubei (IFIN-HH).

Sistemul, a cărui instalare în clădirea ELI-NP a început în septembrie 2016, s-a aflat în procedura de testare finală, atingându-se, în acest moment, puterea propusă de 10 PW, cea mai mare putere din lume, adică 10% din puterea Soarelui pe Pământ.

Recentul laureat al premiului Nobel pentru Fizică, profesorul Gerard Mourou, sublinia public rolul major cu care construcția acestui sistem în România a contribuit în acordarea acestei distincții, se arată în comunicatul Guvernului României referitor la evenimentul în premieră mondială.

- Advertisement -

De altfel, acest succes deosebit – realizarea celui mai puternic laser din lume – va fi marcat miercuri, 13 martie 2019, printr-un eveniment organizat la ELI-NP Măgurele.

Laserul de la Măgurele este acum cel mai puternic din lume, depășindu-l pe cel din Coreea de Sud, a confirmat, pentru Radio România Actualități, directorul general al proiectului, academicianul Nicolae Zamfir.

- Advertisement -

Specialiştii Centrului de tehnologie Înaltă de la Măgurele spun că laserul dezvoltat aici, cel mai puternic din lume, poate influenţa creşterea mai multor sectoare din industria românească.