Autorul cultului „Guernica” și „Fata pe minge”, Pablo Picasso, a pictat atât de multe tablouri în lunga sa viață creativă încât numele său a fost înscris în Cartea Recordurilor Guinness. După cum a remarcat pe bună dreptate Marc Chagall , artistul franco-spaniol „și-a schimbat stilul mai des decât șosetele ”. Pablo s-a descurcat cu pricepere nu numai între realism, suprarealism și cubism, ci și între femei. Fiecare amantă era muza lui. Iar când inspirația s-a terminat, a căutat o nouă sursă, lăsând-o pe cea veche cu inima frântă și cu psihicul zdrobit.
Mai jos v-am pregătit 20 de fapte uimitoare despre Pablo Picasso pe care nu le-ai mai auzit până acum.
- Viitorul fondator al cubismului s-a născut în 1881 la Malaga, în Spania. Numele complet al artistului este unul destul de neobișnuit. Este format din 22 de cuvinte și sună cam așa Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuseno Maria de los Remedios Cipriano de la Santisima Trinidad Martir Patricio Ruiz y Picasso.
2. Băiatul a început să deseneze de îndată ce a învățat să țină în mână un creion.
3. Tatăl băiatului, Jose Ruiz Blasco, a fost artist, profesor de artă și a susținut abilitățile fiului său în toate modurile posibile. La vârsta de 8 ani, Pablo a pictat primul său tablou „Picador”.
4. Picasso la o vârstă fragedă.
5. Când viitorul fondator al cubismului avea 13 ani, a finalizat o schiță neterminată a tatălui său.
6. Primele lucrări ale lui Picasso: „Prima Împărtășanie” (1896) și „Lola, sora artistului, în atelierul de pe Riera de San Juan” (1900).
7. Viața lui Pablo în capitala Franței nu a fost deloc ușoară. A pictat mult, dar și-a ars lucrările ca să se încălzească într-un apartament rece.
8. „Bătrânul chitarist” („Perioada albastră”, 1903-1904) și „Arlechinul așezat pe banca roșie” („Perioada roz”, 1905).
9. Fernanda Olivier în fotografie și în portretul lui Picasso.
10. Când Pablo și Fernanda s-au despărțit, Picasso a fost la apogeul popularității sale. Femeia a decis să-și valorifice relația cu o celebritate și a publicat un memoriu despre viața lor împreună într-un ziar belgian.
11. Pablo cu soția sa Olga.
12. Olga a fost un mare adversar al cubismului și a vrut ca soțul ei să o picteze într-un stil complet diferit. Prin urmare, Picasso a fost nevoit să treacă dincolo de propria direcție, manevrând între el și forme mai realiste.
13. „Portretul Olgăi într-un fotoliu” (1917).
14. În 1925, a început o nouă perioadă suprarealistă în opera lui Picasso.
15. Marie-Therese Walter în Femeie cu pălărie de paie pe fundal floral (1938).
16. „Maya cu o păpușă” (1938).
17. Dora Maar în fotografie și în portretul lui Picasso.
18. Francoise Gilot cu fiica ei Paloma și pictura lui Picasso „Francoise, Claude and Paloma” (1951).
19. Pablo cu Francoise și copiii, Claude și Paloma.
20. Pablo și Jacqueline.