Acasă Curiozităti 12 fraze care pot fi dăunătoare pentru copilul tău și 12 lucruri de spus în loc

12 fraze care pot fi dăunătoare pentru copilul tău și 12 lucruri de spus în loc

0
12 fraze care pot fi dăunătoare pentru copilul tău și 12 lucruri de spus în loc

Lucrurile pe care le auzim de la părinții noștri când suntem copii ne pot rămâne în amintire pentru totdeauna. Cuvintele de dragoste și înțelepciune ne îndrumă și ne ajută să fim oameni mai buni, în timp ce cuvintele spuse cu mânie și neîncredere ne fac să ne îndoim de noi înșine ani de zile. Se pare că și o frază comună care pare sigură și inocentă ar putea slăbi stima de sine a unui copil și il face să se simtă nesigur.

Evitați: „Sunt atât de mândru de tine!” Sau „Ai facut o treaba buna!”

Încearcă: „Trebuie să fii atât de mândru de munca ta!” Sau de „Ai făcut puzzle-ul atât de repede!”

Prima frază pare nevinovată, dar este complicată. Când părinții laudă copiii pentru fiecare lucru mic, de la terminarea mesei până la desenarea unei imagini, lauda devine lipsită de sens. În schimb, încearcă să lauzi lucrurile specifice legate de realizările copilului tău și încurajează-i să fie autocritici și mândri de lucrurile pe care le-au făcut cu adevărat bine.

Evitați: „Așteapta ca tată(mama) să se întoarcă acasă!”

Încercați: „Te rog să nu facei asta din nou. Mă enervează pentru că … ”

Când spui prima frază, amani consecințele comportamentului greșit al copilului tău și șansele sunt ca atunci când celălalt părinte să se întoarcă acasă, copilul sa fi uitat ce s-a întâmplat. Mai mult, îți sperie copilul cu tatăl sau mama lor, transformându-ți partenerul într-un „polițist rău” și iti scazi propria autoritate. Încercați să rezolvați singur problema și explicați-i copilului de ce sunteți supărat de comportamentul său.

Evitați: „Cum a fost ziua ta?”

Încercați: „Care a fost partea cea mai bună din ziua ta?”

„Cum a fost ziua ta?” Este de fapt o întrebare goală care implică un răspuns de doar unul sau două cuvinte. Dacă doriți cu adevărat să știți cum a fost ziua copilului dvs., puneți întrebări specifice care încurajează răspunsuri lungi și detaliate.

Evitați: „Fără desert până nu terminați masa”.

Încercați: „În primul rând, mâncăm supa, apoi avem un desert.”

Daca spunem prima fraza crește valoarea ciocolatei și scade bucuria mesei in sine . Încercați să vă răsuciți fraza un pic, ciorba și tortul par ambele gustoase, dar, după cum știm, ele trebuie consumate într-o anumită ordine.

Evitați: „Grăbiți-vă!”

Încercați: „Hai să ne grăbim” sau „Să vedem cine este primul care și-a pus adidașii!”

Când îți împingi copilul să facă lucrurile mai repede, îi crești stresul și creezi o frică că vor întârzia sau vor lipsi ceva. Încercați să răsuciți fraza în așa fel încât copilul dvs. să simtă că sunteți amândoi în aceeași echipă.

Evitați: „Lasă-mă în pace!”

Încercați: „Ce s-a întâmplat?” Sau „Te rog sa imi un minut pentru a termina asta și vom vorbi, bine?”

Dacă îți amani mereu copilul, el sau ea vor începe curând să creadă că nu are rost să-ți ceara ajutor sau sfaturi, pentru că ești mereu ocupat. Atunci când copiii nu primesc suficient sprijin în copilărie, vor avea mai puține șanse să-și împărtășească emoțiile și gândurile cu părinții când vor creste. Dacă nu puteți acorda imediat atenției copilului dvs., rugați-i cu răbdare să vă acorde câteva minute pentru a termina lucrurile pe care le faceți.

Evitați: „Rușine!”

Încearcă: „Lucrul pe care l-ai făcut mă face să mă enervez, pentru că …”

Este posibil ca copilul să fie încă prea mic pentru a înțelege ce este cu adevărat rușinea. Această frază goală nu oferă copilului nici o idee despre motivul pentru care lucrul pe care l-a făcut a fost greșit. Mai mult, un studiu a arătat că rușinea poate face unii copii mai agresivi . Încercați să-i explicați copilului ce a greșit în ceea ce privește comportamentul lor și cum să îl evitați în viitor.

Evitați: „Nu plângeți!”

Încercați: „Ce s-a întâmplat?” Sau „Ce te-a supărat atât de tare?”

Plânsul este total normal, chiar dacă motivul pentru care copilul tău plânge nu pare atât de important pentru tine. Spunând: „Nu plânge!” Îi micșorezi sentimentele copilului tău și îl poate face să simtă că emoțiile lor nu sunt importante. În schimb, puteți încerca să arătați că vă pasă și că doriți să il ajutați.

Evitați: „Nu este nimic de care să vă fie frică!”

Încercați: „Văd că iti este frică, iar eu sunt aici cu tine.”

Nu există nicio cale ca prima frază să-ti poată ajuta copilul dacă deja îi este frică. Și din nou, îi transmite copilului un mesaj cum ca sentimentele lor contează . În schimb, empatizați cu sentimentele copilului dvs. și discutați despre frică și cauza lor.

Evitați: „Pentru că am spus așa!”

Încercați: „Este timpul să opriți televizorul și să începeți să vă faceți temele.”

Prima frază nu-i oferă copilului tău nici o idee despre motivul pentru care ar trebui să se oprească sau să înceapă să facă ceva ce vrei să facă. În schimb, poate face ca copilul tău să simtă că nu are niciun drept , iar tu ești cel care controlează totul. Încercați să dați instrucțiuni simple și să explicați pe scurt motivele din spatele cuvintelor voastre

Evitați: „Puteam face asta când aveam vârsta ta!”

Încercați: „Lasă-mă să te învăț cum se face!”

Toți copiii se dezvoltă diferit și daca iti compari copilul cu alții, chiar dacă ești tu, nu este cea mai bună idee. În schimb, încercați să va învățați copilul cum să facă ceva ce nu poate inca.

Evitați: „Sunt dezamăgit de tine!”

Încearcă: „Lucrul pe care l-ai făcut mă face să mă enervez, pentru că …”

Expresia „Sunt dezamăgit în tine” sună la un copil la fel ca „Mă dezamăgești” și îi poate face să simtă că nu îndeplinesc așteptările tale . Încercați să explicați cum acțiunile copilului dvs. vă fac într-adevăr să vă simțiți fără a utiliza cuvintele „dezamăgit” și „dezamăgire”.