Arta nu este doar o sursă de inspirație, ci și un mare mister. La urma urmei, artiștii adaugă adesea detalii interesante picturilor lor sau lasă mesaje imposibil de observat la prima vedere. Mai jos v-am pregătit secrete neașteptate ce se ascund în spatele capodoperelor de renume mondial.
La sfârșitul articolului veți găsi o surpriză: una dintre cele mai ciudate presupuneri despre „Mona Lisa”.
- Autoportretul lui Vincent Van Gogh cu urechea dezmembrată și leagănul arată că urechea dreaptă a artistului a fost deteriorată. De fapt, urechea stângă a fost cea care a avut de suferit. Ideea este că post-impresionistul a folosit o oglindă pentru a-și picta autoportretul.
2. Dacă te uiți cu atenție la „Bătrânul Chitarist” de Pablo Picasso, poți vedea silueta unei femei. Folosind infraroșu și raze X, oamenii de știință de la Institutul de Arte din Chicago au descoperit alte câteva figuri ascunse sub tablou.
3. În timpul restaurării picturii lui Rembrandt „Discursul companiei de pușcași a căpitanului Frans Banning Kok și a locotenentului Willem van Reitenburg”, mai bine cunoscut sub numele de „Pazul de noapte”, în 1947 a fost găsit un strat gros de funingine. S-a dovedit că evenimentele descrise pe pânză au loc ziua, nu noaptea.
4. Imaginea creierului poate fi văzută nu numai în Creația lui Adam, a lui Michelangelo, ci și într-o altă frescă din Capela Sixtină, Separarea luminii de întuneric.
5. În fresca „David și Goliat”, Michelangelo a criptat litera ebraică „Gimel”, care în tradiția mistică a robiei înseamnă putere.
6. Margaret Livingston și Beville Conway au studiat autoportretele lui Rembrandt și au demonstrat că artista suferea de strabism. Din cauza bolii, artistul a perceput lumea altfel decât alți oameni și a văzut realitatea nu în 3D, ci în 2D.
7. Una dintre cele mai faimoase picturi ale lui Gustav Klimt o înfățișează pe Adele Bloch-Bauer. Comanda pentru portretul soției artistului a fost făcută de magnatul Ferdinand Bloch-Bauer.
8. Cercetătoarea italiană Sabrina Sforza Galicia a oferit o interpretare neobișnuită a operei Cina cea de Taină a lui Leonardo da Vinci. Ea este convinsă că în pictura sa artistul a lăsat o prognoză a sfârșitului lumii, care va avea loc pe 21 martie 4006.
9. În aproape toate picturile lui Vincent van Gogh, culoarea principală este galbenul. Profesorul Paul Wolf explică acest lucru prin efectul secundar al medicamentelor pentru epilepsie, care schimbă percepția asupra culorilor.
10. Există unele dovezi că Wolfgang Amadeus Mozart a aparținut mișcării masonice. Chiar și în portretul copiilor săi de Antonio Lorenzoni puteți vedea simboluri masonice – mâini ascunse care indică ierarhia în ordinea secretă.
11. Mona Lisa nu avea dinți.
Criticul de artă și dentistul Joseph Borkowski a studiat cu atenție pictura lui Leonardo da Vinci și susține că a aflat secretul zâmbetului femeii. El crede că Mona Lisa nu avea dinții din față și asta i-a afectat expresia feței.