Când vorbim despre munca unui profesor, mulți se referă la el ca la „o chemare”. Cu toții dorim ca copiii noștri să fie educați de profesori care își iubesc slujba și care îi fac pe copii să se simtă inspirați, interesați și motivați. Există 2 opinii cu privire la profesori: „O persoană talentată va avea succes, indiferent de profesor” și „O persoană talentată are nevoie de un profesor bun”.
O fundație de caritate care a fost înființată în 2015 de un om de afaceri numit Sunny Varkey (și Mohammed bin Rashid Al Maktoum, patronul său) acordă cuiva titlul de „cel mai bun profesor” în fiecare an .
Anul acesta au fost 10 000 de participanti din 179 de țări, fiind pus la bataie un premiu de 1.000.000 $.
Profesori din India, Australia, SUA, Kenya, Olanda, Brazilia, Japonia, Argentina, Marea Britanie și Georgia au ajuns în etapa finală a competiției.
Un profesor de științe kenyan și un călugăr franciscan numit Peter Tabichi a câștigat premiul. Ceremonia de decernare a premiului a avut loc la Dubai, iar numele câștigătorului a fost anunțat de actorul Hugh Jackman.
Peter Tabichi este profesor într-un mic sat african, unde locuitorii nu au destule lucruri necesare. În ciuda acestui fapt, elevii săi sunt renumiți pentru câștigurile lor în competițiile științifice internaționale, ceea ce a atras în cele din urmă atenția Fundației.
Școala la care merg acești studenți nu arată ca o școală care găzduiește victorii majore. Există doar un profesor pentru 58 de elevi și un computer, iar pentru a veni la scoala, mulți copii trebuie să acopere distanțe uriașe pe drumurile spălate în timpul sezonului ploios. Cei mai mulți dintre elevii lui Tabichi sunt copii din familii sărace sau sunt orfani. Școala este lipsită de sprijin financiar, așa că Petru dă 80% din banii pe care îi face pentru dezvoltarea școlii – uniforme școlare, manuale și alte materiale.
Acum 7 ani, el obișnuia să predea la o școală privată, dar apoi a decis să devină un călugăr franciscan și să-și lase slujba. De aceea, predarea la o școală saracă este considerată caritate pentru Tabichi.
„Această victorie nu-mi aparține: demonstrează realizările minților tinere. Sunt aici numai datorită realizărilor studenților mei. O victorie le oferă o șansă. Înseamnă că nu există granițe pentru ei. ”
Tabichi explică modul în care folosește diferite metode de motivație cu elevii săi, deoarece secretul succesului este sa crezi în tine însuți. Petru îi învață pe copii să privească lucrurile din perspective diferite. Cel mai important lucru despre este că elevii trebuie să-și folosească imaginația și trebuie să caute noi soluții. Tabichi spune : „Creativitatea este extrem de importantă, mai ales în situații dificile când resursele sunt limitate”.
În această școală există cluburi științifice și creative, unde fiecare student își poate prezenta realizările.
„Văzând că elevii mei cresc în cunoștințe, abilități și încredere este cea mai mare bucurie în ceea ce privește predarea!”.
Tabichi a reușit, de asemenea, să vorbească despre toleranță: „El a creat” Clubul de Pace „, unde există oameni de 7 naționalități diferite și credințe religioase care vizitează toate aceste școli.
Oamenii sunt interesați de cum îsi va cheltui pe bani?!
Răspunsul lui? În primul rând, în clasa de științe informatice, dezvoltarea laboratorului științific și noi proiecte care pot îmbunătăți viața oamenilor. De exemplu, Petru dorește să-i învețe pe elevii săi să crească culturi tolerante la secetă. Acest proiect este absolut necesar pentru viața din Africa.
Timp de 10 ani, câștigătorul primește 100.000 $ în fiecare an și trebuie să rămână în profesie timp de 5 ani și să fie un ambasador global pentru Fundația Varkey. Aceasta înseamnă că trebuie să viziteze anumite evenimente, să discute cu mass-media și să participe la formare.