10 lucruri pe care părinții nu ar trebui să le facă pentru copiii lor

- Advertisement -

De multe ori parintii sunt prea implicati in viata copiilor si de multe ori aceste lucruri ajung sa le faca mai mult rau decat bine celor mici. Atunci cand avem un copil trebuie sa ne purtam cu grija si sa il indrumam pe drumul cel bun fara sa ii impunem anumite lucruri. Trebuie sa il ajutam sa isi aleaga singur calea cea buna fara a impune anumite lucruri. In acest articol va prezentam mai multe greseli pe care parintii le fac.

Vorbeste pentru el

Totul începe cu acele momente fericite când este intrebat un copil, „Oh, care este numele tău?” Și noi, părinții, vrem să răspundem „Este Jason”. Ar fi frumos dacă acest obicei se va sfârși după ce un copil învață sa vorbeasca. Dar nu, reușim să oferim răspunsuri chiar și copiilor noștri adolescenți: în magazine, acasă și în alte locuri.

- Advertisement -

Și ce avem în cele din urmă? Luăm de la copiii noștri șansa de a răspunde singuri. Ii puteți da un indiciu unui copil despre ce să spună dacă vă cere. Dar cu siguranta nu trebuie sa vorbesti niciodata pentru ei.

Ce sa fac? Data viitoare când vrei să vorbești pentru copilul tău, încearcă să te oprești. Lăsați-i să vorbească singuri.

Fii prietenul lor

- Advertisement -

Mulți părinți încearcă să devină prieteni cu copiii lor și nu vor ca copiii lor să aibă secrete fata de ei. Putem să înțelegem cu ușurință de ce părinții doresc acest lucru, dar să încercăm să ne uităm la asta mai adânc. Ce este un prieten? Este o persoană cu care poți vorbi în condiții egale. Da, puteți spune ceva unui prieten.

Cu toate acestea, părinții au un rol diferit: le pasă de noi și ne iubesc. Nu este nevoie să încercați să fiți prieteni foarte apropiați. Lăsați copiii să-și caute proprii prieteni între oameni de vârsta lor. Mama și tata sunt acolo pentru că copiii au nevoie de iubire și sprijin.

Ce sa fac? Învățați să vă sprijiniți și să vă respectați.

Vrei vs nevoie

- Advertisement -

De multe ori incercam sa le impunem copiilor nostri ce sa faca si cum sa faca fara a incerca sa le explicam prin mici jocuri ce este bine si ce nu. Trebuie sa invatam cum sa le explicam aceste lucruri si cum sa procedam in fiecare situatie in parte.

Ce sa fac? Căutați nevoile și dorințele copilului. Dacă trebuie să-i învățați obiceiurile bune, nu o faceți violent.

Il ajuti prea mult

Copiii în vârstă de 2- și 3 ani pot să se îmbrace și să-și scoată singuri hainele, să spele cupe și să pună haine murdare în mașina de spălat. Mai mult decât atât, la această vârstă, copiii doresc cu adevărat să o facă singuri.

Și ce facem? Îi imbracam aproape până când se căsătoresc. Susținem acest comportament cu argumentele „El nu poate face acest lucru”. Noi ii hrănim, nu ii lăsăm să facă singuri și nu ii lăsăm să experimenteze. Și mai târziu, suntem surprinși când un adolescent este pierdut fara parinti.
Ce sa fac? Lasă copilul să facă cât mai multe lucruri singur.

Alegeți gusturile lor

De multe ori încercăm să impunem copiilor noștri gusturile muzicale, preferințele cărților și stilurile de îmbrăcăminte. Este cu intenții bune, dar diminuează individualitatea copilului. Și, în multe cazuri, conduce la un protest în care copiii fac contrariul complet.

Ce sa fac? Urmăriți filmele preferate și ascultați muzica pe care o iubiți singuri. Discutați idolii cu copiii voștri.

Numără-i banii

În viața fiecărui copil, vine un moment în care ei au propriul buzunar. Ceea ce nu trebuie să faceți este să întrebați copiii cati bani au strans. Cel mai rău lucru pe care îl poți face este să-ți verifici pungile sau buzunarele. Acest lucru distruge încrederea instantaneu.

Contează cu adevărat cât de mulți bani a strans fiul sau fiica dvs.?

Ce sa fac? Învățați pe copiii dvs. să aibă succes financiar și lasă-i să facă ce vor cu banii lor.

Alegeți hobby-urile și interesele

Mama vrea ca fiica ei să cânte la vioară și este gata să o ducă la o școala de muzică de 3 ori pe săptămână. Iar tata vrea ca fiul său să joace fotbal în fiecare seară. Iar părinții încearcă subconstient să impună un hobby copiilor lor.

Ce sa fac? Fii răbdător și ai grijă de copiii tăi. Observați interesele și înclinațiile lor. Întrebați ce le place și apoi lăsații să se dezvolte în acest domeniu.

Luați succesele lor ca pe ale voastre

Tot mai multi parinti folosesc cuvintele „invatam sa mergem” sau „invatam sa facem ceva…”Total gresit copilul tau invata sa faca acest lucru si ar trebui sa te bucuri pentru succesul lui nu sa devina al tau.

Iar când copiii cresc, lucrurile devin și mai serioase. Mamele și tații încep să vorbească despre cum copiii lor au terminat facultatea și au găsit locuri de muncă. Și o fac ca si cum cum sunt acestea numai meritele lor.

Ce sa fac? Fiți fericiți pentru succesele copiilor dvs., dar nu le confundați cu propriile dvs. realizari.

Alegeți cadouri pentru ei

Atunci când un copil poate vorbi deja, ei au dreptul să aleagă ceea ce isi doresc. Și nu trebuie să fie un alt tricou sau o jucărie care ar trebui să ii dezvolte educativ.

Desigur, nu este întotdeauna posibil să ii lași să aleagă. Dar îi oferă copiilor cel mai important lucru: abilitatea de a alege, de a lua decizii și de a face față consecințelor.

Ce sa fac? Lăsați copilul să aleagă cadourile pe care le doresc.

Intrati în viața lor personală

Acest lucru este valabil mai ales pentru părinții adolescenților. Copii au propriile lor prieteni Este normal și absolut natural. Mulți copii vor împărtăși astfel de lucruri personale cu părinții lor dacă se simt în siguranță.

Ce sa fac? În loc să interogați copilul, lăsați-i să aibă propriul spațiu privat. Nu întrebați prea multe lucruri dacă vedeți că nu doresc să împărtășească detalii.