DISTRIBUIȚI

Chiar și cei mai buni copii fac câteodată năzbâtii. Dacă te gândești ca părinte că lucrurile au luat-o razna și copilul tău este pe un drum greșit, nu trebuie să te îngrijorezi: câteodată copiii par a se purta urât, dar în realitate nu este chiar așa.

Copiii care ies din tiparele de bună purtare o fac din anumite motive. Dacă nu ascultă nu înseamnă că nu este ascultător și nu de puține ori s-a dovedit că cei care au fost mai năzdrăvani în copilărie au reușit mai bine în viață.

Prin urmare, înainte de a te îndoi de abilitățile tale parentale, citește următoarele date oferite de studiile legate de dezvoltarea comportamentală a copiilor.

Aproximativ 56% dintre părinți îți imaginează că un copil sub 3 ani este capabil să reziste unei tentații de a face ceva interzis, însă psihologii ne avertizează  că această abilitate apare mai târziu între 3 și 4 ani.

Cercetările sugerează 28% dintre americani sunt aproape tot timpul grăbiți și 45%  dintre ei au declarat că nu au timp suficient pentru cei din familie. Copiii trăiesc și ei experiența reacțiilor de acumulare a stresului din cauza mediului, activităților sau agitației și de aceea au nevoie de gesturi de tandrețe, de tonuri calme din partea părinților pentru a se liniști.

Sentimente diverse precum entuziasmul, bucuria, tristețea, frica, furia trec rapid de la o persoană la alta, iar copiii sunt extrem de fragili în fața atâtor factori perturbatori din jurul lor.

Dacă tu ca părinte ești stresat, absent, frustrat și copiii tăi vor prelua aceste stări. Dacă ești liniștit și echilibrat, copiii vor prelua imediat modelul opus.

sursa: Parenting Isn’t Easy.